نقش تغذیه در درمان هیپوتیروئیدیسم

303 بازدید

مطالب مرتبط

بیش از نیمی‌ از موارد کم‌کاری تیروئید به دلیل اختلال خود ایمنی به نام “تیروئیدیت هاشیموتو” است که در آن اجزای سیستم ایمنی به بافت غده تیروئید حمله کرده و آن را تخریب می‌‌کند. زنان 5-8 بار بیشتر از مردان از این بیماری رنج می‌‌برند.

تظاهر بالینی رایج در بیماران با تغییرات عملکردی سیستم اندوکرین(درون ریز)، اختلال در عملکرد تیروئید می‌‌باشد. علائم عمومی‌ شامل: انرژی کم، سرد شدن دست و پا، خستگی، هیپرکلسترومی‌، درد عضلانی، افسردگی و اختلال شناختی و حافظه می‌‌باشد.

انواع هیپوتیروئیدیسم و علل آن

1. تیروئیدیت هاشیموتو: اختلال خود ایمنی است که در آن اجزایی از سیستم ایمنی به غده تیروئید حمله کرده و آن‌را تخریب می‌‌کند.wp-content-uploads-2013-10-symptoms-of-hypothyroidism
2. سندروم اشمیت(Schmidt’s Syndrome): دلالت بر هایپوتیروئیدیسم همراه با دیگر اختلالات هورمونی از جمله بیماری آدیسون، هایپوپاراتیروئیدیسم و دیابت ملیتوس دارد که همگی می‌توانند ماهیت خودایمنی داشته باشند.
3. سندروم یوتیروئید: هایپوتیروئیدیسم است که با بیماری شدید سیتمیک که موجب کاهش تبدیل محیطی T4 به T3 و کاهش اتصال هورمون‌های تیروئید می‌شود، ارتباط دارد. بیماری‌هایی که غالبا با این سندروم ارتباط دارند شامل سوء‌تغذیه پروتئین-انرژی، ترومای جراحی، انفارکتوس میوکاردیال، نارسایی مزمن کلیوی، کتواسیدوز دیابتی، بی‌اشتهایی عصبی، سیروز و عفونت می‌باشد.

درمان تغذیه‌ای

به طور کلی می‌توان گفت برخی از مواد مغذی نقش موثری بر سلامت تیروئید دارند، از جمله ید و سلنیوم.
به دلیل نقش حیاتی ید در سنتز هورمون تیروئید، این ماده مغذی ناچیز بیشترین توجه را در مورد سابقه اختلالات تیروئیدی به خود اختصاص داده‌است. کمبود دیگر ریزمغذی‌ها ازجمله آهن، سلنیوم، ویتامین A و احتمالا روی(zinc) با عملکرد ید و همچنین عملکرد تیروئید ارتباط دارد.

روزه‌ داری یا رژیم‌های محدود:

محدودیت کالری و کربوهیدرات ممکن است به طور اساسی فعالیت هورمون تیروئید را کاهش دهد. وضعیت تغذیه‌ای و مصرف انرژی، هر دو بر عملکرد تیروئید و سطح ترشح TSH و دیدیناسیون موثر است. همچنین روزه‌داری تاثیر قوی بر متابولیسم هورمون‌های تیروئیدی اعمال می‌کند.

گواتروژن‌ها:

غذاهای گیاهی حاوی سیانوژن(گل کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل، دانه خردل، شلغم، تربچه، شاخه بامبو و کاساوا)، فعالیت آنتی تیروئیدی را اعمال می‌کنند. همچنین دانه سویا به عنوان یک منبع مهم پروتئین در بسیاری از کشورها، در صورتیکه با دریافت محدود ید همراه شود، می‌تواند از خود خصوصیات گواتروژنیک بروز دهد.
نکته! گواتروژن‌ها بر اثر حرارت فعالیت آنتی تیروئیدی خود را از دست می‌دهند.Diet-For-Hypothyroidism2

ید:

دریافت ناکافی ید عملکرد تیروئید را مختل می‌کند و منجر به طیفی از اختلالات می‌گردد. آزمایشات نشان داده‌است که تامین آهن با ید به افزایش بیشتر در عملکرد و میزان هورمون تیروئید نسبت به تامین ید به تنهایی، می‌شود.
نکته! در تیروئیدیت هاشیموتو مکمل یاری با ید ممکن است شرایط را بدتر کند، زیرا ید تولید TPO را تحریک می‌کند و به این ترتیب سطوح آنتی بادی‌ها را شدیدا افزایش می‌دهد.

آهن:

مطالعات اخیر نشان می‌دهد وضعیت آهن کم و یا کم‌خونی فقر آهن می‌تواند به طور ثانویه باعث تضعیف عملکرد تیروئید شود.

سلنیوم:

این ماده مغذی به عنوان بخشی از گلوتاتیون پراکسیداز در شبکه آنتی اکسیدانی در بدن شرکت می‌کند. چندین مطالعه فایده درمان با سلنیوم را در بیماری تیروئیدیت هاشیموتو گزارش کرده اند.
مدارکی نیز وجود دارد که دریافت های زیاد سلنیوم در افراد سالم ممکن است اثر زیان آور بر متابولیسم هورمون تیروئید داشته باشد.

منبع:

Krause MV, Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. Krause’s food & the nutrition care process: Elsevier Health Sciences; 2012.

ارسال دیدگاه