رژیم غذایی مناسب در هنگام مصرف وارفارین

3,759 بازدید

مطالب مرتبط

وارفارين يك داروي ضد انعقاد است كه مانع تشكيل لخته در قلب و عروق مي‌گردد. مصرف اين دارو بايد بصورت يك بار در روز انجام شود و بهتر است هميشه سر ساعت معيني با معده خالي و با يك ليوان كامل آب مصرف شود.این-گیاهان-را-با-این-داروها-نخورید-3

وارفارین اتصال به پروتیئین، علی الخصوص اتصال به آلبومین، بالایی دارد. تنها، بخش غیر متصل به پروتئین از وارفارین، فعالیت بیولوژیکی دارد. بنابراین هر عاملی که باعث شود وارفارین متصل به آلبومین و سایر پروتئین ها آزاد شود، مثل داروهایی که تمایل اتصال به پروتئینشان بیشتر از وارفارین است، می تواند باعث افزایش میزان وارفارین فعال در خون گردد. وارفارین محلول در آب است و کاملا از طریق خوراکی جذب می شود. عمده دارو در بخش پروکزیمال روده جذب می شود. دفع ار طریق ادرار و عمدتا به صورت متابولیت های دارویی است. نیمه عمر بیولوژیکی وارفارین 36 تا 42 ساعت است.
تاثیر ضد انعقادی وارفارین از طریق مهار گاما کربوکسیلاسیون وابسته به ویتامین کا ی فاکتورهای انعقادی 2،7،9 و 10 صورت می گیرد. مصرف اين دارو بايد مرتبا تحت بررسی آزمایشگاهی باشد. این دارو در دسته آنتاگونیست های ویتامین کا قرار دارد و نقشی متضاد نقش ویتامین کا ایفا می کند. بنابراین تداخل آن با غذاهایی که سرشار از ویتامین کا هستند واضح می باشد. این مورد باید مدنظر قرار داده شود که حذف تمامی این منابع غذایی صحیح نمی باشد. لذا اصول غذایی که باید رعایت شود، یک الگو ثابت غذایی با پرهیز از نوسان های وعده ایی از منابع غنی از ویتامین کا می باشد.Why-you-need-warfarin-and-vit-k

افرادي كه تحت درمان با وارفارين قرار دارند در صورت نياز به مصرف داروهايي چون جينسنگ و جينكوبيلوبا حتما بايد با پزشك معالج خود مشورت نمايند. زيرا جينكو داراي فعاليت ضد لخته‌اي مي‌ باشد و باعث افزايش اثر دارو و احتمال خونريزي مي‌گردد و جينسنگ باعث كاهش اثر ضد لخته‌اي وارفارين مي‌شود. همچنين كوآنزيم Q10 از نظر ساختماني شبيه به ویتامین کا مي‌باشد و ممكن است بر لخته شدن خون اثر بگذارد. مصرف اين دارو همراه با وارفارين ‌بايد تحت نظر پزشك انجام گيرد. باز هم تاكيد مي‌گردد كه رژيم غذايي طوری تنظیم شود كه ميزان ویتامین کا موجود در غذاي بيمار هر روز ميزان ثابتي داشته باشد، زيرا دريافت مقدار كم يا زياد ویتامین کا اثر دارو را كم يا زياد مي‌كند. میزان اجباری دریافت ویتامین کا روزانه mcg/day 75-120می باشد. مصرف مقدار زياد ویتامین کا در رژيم باعث غليظ شدن خون شده و نياز به وارفارين را زياد مي‌كند بر عكس مقدار كم اين ويتامين در غذا باعث رقيق شدن خون مي‌گردد و نياز به وارفارين را كم مي‌كند. بنابراين نه زياده روي در مصرف مواد غذايي حاوي ویتامین کا صحيح مي‌باشد و نه عدم مصرف اين مواد به نفع بيمار مي‌باشد. مصرف مقادير زياد سبزيجات غني از ویتامین کا در يك نوبت منجر به تغيير قابل ملاحظه‌اي در اثر وارفارين نمي‌گردد، ولي مصرف روزانه آن به مدت يك هفته به شكل مشخصي مقادير درماني مورد نياز را تغيير مي‌دهد.
موادغذايي سرشار از ویتامین کا شامل سبزيجات پخته شده مانند اسفناج و يا ساير سبزيجات پخته شده مانند سبزي خورش قورمه سبزي يا كرفس به ميزان نصف فنجان و يك فنجان جعفري خام مي‌باشد. اگر بيمار عادت به مصرف سبزيجات برگ سبز مانند اسفناج و سبزي خوردن ندارد، آن ها را به يكباره به رژيم غذايي او اضافه نشود.

تداخلات وارفارين با رژيم غذايي:

رژيم غذايي بيمار بايد شامل كليه مواد غذايي مورد نياز بدن باشد. اگر نياز به كاهش وزن باشد بايد تحت نظر متخصص تغذيه اين كار را انجام داد. در نظر داشته باشيد كه هرگونه تغيير مهم و شديد در رژيم غذايي مي‌تواند در نحوه پاسخ بدن بيمار به وارفارين موثر باشد.

زنجبیل:

اين داروي گياهي از تشكيل لخته در خون جلوگيري مي‌نمايد، لذا بايد از مصرف آن خودداري شود.

سير:

ثابت شده است كه سير از تشكيل لخته در خون جلوگيري مي‌كند و باعث افزايش رقت خون مي‌گردد. بيماراني كه وارفارين مصرف مي‌نمايند نبايد بيشتر از 1 حبه سير در روز مصرف كنند زيرا ممكن است باعث رقيق شدن بيش از حد خون و احتمال خونريزي گردد

روغن:

روغن‌هاي نباتي کانولا، ذرت، زیتون، بادام زمینی، دانه کنجد، سویا، گلرنگ و آفتابگردان، از منابع غني ویتامین کا مي‌باشند. ضمن پيروي از يك رژيم غذايي كم چرب، از افزودن روغن‌هاي مخصوص سالاد يا پخت وپزبه غذا خودداري نماييد.

سبزیجات:cabbages-shutterstock 92432269-web

پوست خيار حاوي ویتامین کا مي‌باشد. تا حد امكان خيار را بدون پوست مصرف نماييد.

چاي سـبــز:

چاي سبز باعث خنثي شدن اثر وارفارين مي‌گردد. بنابراين افرادي كه چاي سبز و وارفارين مصرف مي‌نمايند، ‌بايد خون خود را مرتبا چك كنند تا اثر دارو كم نشده باشد.

سویا:

مصرف فرآورده‌هاي لوبياي سويا و شير سويا باعث كاهش اثر ضد لخته‌اي وارفارين و افزايش احتمال بروز لخته مي‌گردد. از مصرف فرآورده‌هاي حاوي سويا خودداري نماييد.

جگر:

جگر حيوانات و طيور منبع غني از ویتامین کا مي‌باشد. ميزان ویتامین کا 100گرم جگر معادل يك فنجان سبزيجات برگ سبز مي‌باشد. در صورت مصرف 100 گرم جگر در روز بايد از مصرف ساير منابع ویتامین کا مانند انواع سبزيجات خودداري شود.

گريپ فروت:

در صورت مصرف مداوم آب گريپ فروت اثر وارفارين زياد شده و احتمال خونريزي را زياد مي‌كند. در مصرف گريپ فروت و آب گريپ فروت احتياط كنيد.

انــبـــه:

مصرف فرآورده‌هاي انبه و آب و عصاره انبه باعث افزايش اثر ضد لخته‌اي وارفارين و احتمال خونريزي مي‌گردد، بنابراين بايد از مصرف آن خودداري شود.

زردچوبه و پياز:

اين دو ماده غذايي هم داراي اثرات ضد لخته‌اي مي‌باشند و مصرف زياد آن ها باعث افزايش احتمال خونريزي مي‌گردد. مصرف يك عدد پياز كوچك در روز منعي ندارد. توجه داشته باشيد كه محدوديت‌هاي ذكر شده تنها در مورد سبزيجات برگ سبز مي‌باشد و مصرف ميوه‌ها محدوديتي ندارد. در اين مورد تنها دو استثناء وجود دارد كه شامل انبه وگريپ فروت مي‌باشد.

فرآورده‌هاي پروبيوتيك:

مصرف فرآورده‌هاي پروبيوتيكي مانند ماست پروبيوتيك يا همان پروماس كه اخيرا به بازارهاي كشور وارد شده است، باعث افزايش توليد ویتامین کا در بدن مي‌گردد، بنابراين مصرف اينگونه فرآورده‌ها باعث افزايش نياز به مصرف وارفارين مي‌گردد.

گروه غذایی

غذاهای غنی از ویتامین K
(کمتر مصرف شوند )

توضیحات

گروه شیر ولبنیات تمامی فراورده های لبنی مقدار کمی از این ویتامین دارند مصرف انواع شیر وپنیر وماست کم چرب بلا مانع است
گروه سبزیجات تمامی سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج ،کاهو ، سبزی خوردن مارچوبه ، کلم بروکسل ،انواع کلم وگل کلم ،بروکلی شلغم و…… مصرف سایر سبزیجات مانند کدو وبادمجان و…آزاد است
گروه میوه ها از مصرف میوه های سبز رنگ مانند کیوی وگوجه سبز خودداری شود انار ، انبه وگریپ فروت با عث تغییر در عملکرد وارفارین می شوند از مصرف آن ها خودداری شود
گروه نان و غلات منابع قابل توجهی از این ویتامین نمی باشند مصرف انواع نان وبرنج وماکارونی وبیسکویت و… بلامانع است
گروه گوشت جگر مرغ و گوسفند و گوساله و همچنین دل و قلوه سرشار از ویتامین K می باشد. مصرف سایر انواع گوشت مانند گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی ، میگو وتخم مرغ
روغن ها وچربی ها روغن های کانولا ، سویا ، مارگارین و مایونزهای تولید شده از روغن سویا مصرف روغن ذرت وافتابگردان در حد مجاز منعی ندارد
شیرینی جات ودسر ها هیچ منعی ندارند
داروهای گیاهی وعصاره های گیاهی برخی از عصاره های گیاهی مانند چای سبز وزنجبیل با وارفارین تداخل دارند قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی حتما با پزشک خود مشورت کنید

منبع:

www.uptodate.com

ارسال دیدگاه